V meste otvorili nový cintorín

10.11.2008 Snina

Snina 10. novembra (TASR) - Necelý rok po začatí prvých stavebných prác odovzdali v Snine počas uplynulého víkendu do užívania nový cintorín rozprestierajúci sa na trojhektárovej ploche.
Náklady na realizáciu zámeru dosiahli zhruba 32 miliónov Sk (1,06 milióna eur). \"Otvorenie nového cintorína sme naplánovali na tieto dni, pretože duchovní rímskokatolíckej, gréckokatolíckej a pravoslávnej cirkvi, ktorí sa zúčastnili na ekumenickom obrade na novom pietnom mieste, ale aj obyvatelia mesta boli začiatkom novembra zaneprázdnení dušičkovými sviatkami, \" uviedol dnes pre TASR primátor Sniny Štefan Milovčík. Dodal, že potreba vzniku nového pietneho miesta úzko súvisela s výstavbou vodárenskej nádrže Starina, vďaka ktorej bolo v minulosti asanovaných sedem obcí. Zhruba 95 % z 3500 vysťahovaných obyvateľov pohltilo mesto Snina, čo tiež prispelo k preplneniu súčasného cintorína.
V rámci prvej etapy výstavby miesta posledného odpočinku vznikol v lokalite pod Sirkáňom nový dom smútku s nevyhnutnými inžinierskymi sieťami, komunikáciami a parkoviskami. V súčasnosti je na novom cintoríne k dispozícii 820 nových hrobových miest, v druhej etape o 10 až 15 rokov dôjde k rozšíreniu počtu hrobových miest o takmer 3000. Novinkou cintorína je americký typ hrobov s trávnatým povrchom a urnový háj so 71 miestami. Nový dom smútku má kapacitu 82 miest na sedenie a ďalších 90 na státie.
Nový cintorín, ktorý začali stavať v decembri minulého roka, vznikol asi tri kilometre od terajšieho miesta odpočinku v Snine.
 

Vyberte región